Oksigen dan kanser

Publication: Utusan Online
Article Link

Angka pesakit kanser semakin meningkat di Malaysia. Penyakit kanser boleh dihidap oleh sesiapa tidak kira bangsa dan status. Mengikut laporan Majlis Kanser Nasional (Makna), 11 juta dewasa dan kanak-kanak menghidap penyakit kanser dan enam juta daripadanya mati akibat kanser di seluruh dunia.

Di Malaysia, 45,000 rakyat dilaporkan mengidap penyakit kanser setiap tahun. Statistik ini sangat membimbangkan kerana tiga dari empat pesakit kanser gagal diselamatkan atau sembuh. Kanser ialah penyakit yang disebabkan oleh pertumbuhan yang tidak terkawal sel-sel yang tidak normal di dalam badan. Ia berpunca daripada kegagalan sistem imun berfungsi dengan baik. Kanser yang tidak dirawat boleh menyebabkan penyakit serius dan kematian.
Pengarah Urusan FG Team Venture, Mohd Norazri Hamzah memberitahu, FG MOBILE dan FG NEB

Oxygen Concentrator merupakan mesin oksigen yang unik dengan empat fungsi dalam satu mesin. Ia menghasilkan oksigen tulen melebihi 90 peratus dan fungsi-fungsi lain yang lebih praktikal untuk membantu mempercepatkan proses penyembuhan sesuatu penyakit.

“Kaedah penghasilan oksigen tulen tanpa isian semula dengan menyedut oksigen tulen di persekitaran semula jadi yang hanya 20 hingga 21 peratus kemudian ditapis menggunakan teknologi sistem penapisan udara yang berteknologi Jerman iaitu penapis HEPA, dimampat dan ditingkatkan kepada lebih 90 peratus ketulenan.

“Ia berperanan membantu menambahkan kepekatan oksigen didalam darah bagi memastikan sel mendapat bekalan oksigen sebagai nutrisi yang cukup seterusnya menggalakkan pertumbuhan sel secara normal bagi mengelak sel normal bertukar menjadi sel kanser,” jelasnya.
Selain bertindak sebagai mesin oksigen, ia juga bertindak menapis kotoran di dalam udara seperti habuk, asap, debunga, bahan-bahan terampai lain yang membawa kesan buruk kepada kesihatan malah

ia mampu menapis dan membunuh virus dan bakteria.
“Pengguna mesin oksigen kami mendapat kesan penyembuhan yang maksimum, lebih praktikal dan menjimatkan,” katanya.
Tambah beliau, ia mudah digunakan dan boleh digunakan di mana-mana sahaja seperti di pasaraya, ditempat-tempat rekreasi, dipejabat, didalam kereta dan di rumah.

Manfaat oksigen dalam kesihatan
Manfaat oksigen di dalam sudut kesihatan lain tidak kurang pentingnya kerana ia dapat membantu meningkatkan daya ingatan dan kecerdasan otak dan pelbagai penyakit yang lain. Selain itu, ia dapat membantu meningkatkan metabolisma tubuh, mencairkan darah serta menstabilkan tekanan darah. Oksigen juga berperanan membantu untuk memperkuatkan jantung dan sistem pertahanan tubuh, mencegah stres dan berfungsi sebagai anti penuaan, merawat luka besar, luka terbakar dan sesuai untuk ibu mengandung.
FG MOBILE juga sesuai untuk mereka yang sedang belajar, atlet sukan, golongan professional dan mereka yang bekerja diruangan terhad dan tertutup. Pihaknya berharap mesin oksigen dapat dijadikan alat bantuan kecemasan di rumah sebelum mendapatkan rawatan 
di hospital.